4 thoughts on “Biografija jedne uspešne naprednjakinje

  1. Međutim o Božovićevoj ulozi u vrijeme agresije na BiH bilo je govora tokom suđenja Jovici Stanišiću u Haškom tribunalu. Naime, tada je Svjedok JF-005 ispričao Sudskom vijeću da je početkom 1992. regrutovan u jedinicu Crvene beretke te da je sa jos 50-ak pripadnika jedinice prošao obuku u tajnom logoru na Ozrenu kojim je zapovjedao Radojica Rajo Božović. Dalje je ispričao da su se početkom maja 1992. Beretke s Ozrena spustile u Doboj koji je za nekoliko sedmica temeljno etnički očisćen, kao i obliznji Teslić. Ova dva grada su bila strateški jako vazna za uspostavljanje koridora prema Banjoj Luci. Beretke i lokalna srpska policija su tada počinile mnoga ubistva, mučenja i silovanja, a prema svjedoku: “Ljudi na čelu s Božovićem su imali apsolutnu vlast.”

    U svom iskazu svjedok je ispričao i da je bio na proslavi godišnjice JSO-a u Kuli 1997. kada je jedinicu posjetio Milošević s pratnjom potvrđujući da se na snimci proslave, koji je prikazan u sudnici, Simatović rukuje s Rajom Božovićem, dodavši da je Simatović tada u svom pozdravnom govoru tačno rekao da je jedinica osnovana u maju 1991. i da je sudjelovala u borbama širom Jugoslavije. Bio je prisutan i kada je Simatović uoči rata obišao logor na Ozrenu. Ovim je demantovana odbrana koja sve vrijeme tvrdi da je jedinica osnovana tek 1996. godine, kao i Stanišićeve i Simatovićeve tvrdnje da radnici DB-a nisu sudjelovali u ratu u Hrvatskoj i BiH već da su samo “prikupljali podatke”.

    Odbrana je tokom unakrsnog ispitivanja bezuspješno pokušavala uzdrmati svjedoka tvrdnjama da je Božović bio zapovjednik jedne druge jedinice u Petrovom Selu (Hrvatska). Dio njegovog iskaza koji se odnosio na jedinicu Miće bio je zatvoren za javnost. Svjedoku je prikazana fotografija neobične postavke u spomen-sobi komande JSO-a u Kuli, na kojoj je uramljena crvena beretka okružena uperenim cijevima raznog oružja. Na pitanje šta to predstavlja, odgovorio je: “To znači da je jedinica jača od bilo cega.”

    Dodatni udarac odbrani zadao je tužitelj prezentiranjem dokaza BIA-e u kojima su imena i iznosi koje su na ime terenskih dnevnica primali oficiri jedinice, a sve je uredno potpisano i datirano. Na nekoliko popisa koji su mu predstavljeni, svjedok je prepoznao Božovića, Njegoša Kuljića i još nekoliko suboraca iz Doboja. Zahtjev odbrane da se spiskovi ne uvrste u dokaze je odbijen.

    Radojicu Raju Božovića i Vasilija Mijovića, Arkan je angažovao po zemljačkoj (zećanskoj) liniji Vukašin Maraš, šef SDB (1994-1998) i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore (1998-2001), da treniraju formacije Posebne jedinice policije, pisao je svojevremeno crnogorski Monitor.

    Božović i Mijović su do 1991. bili koloritni likovi sa titogradske periferije, džudisti, sa radnom biografijom inkasanta i konduktera gradskog prijevoza. No, kao dobrovoljci sa Vukovara su dospjeli do crvenih beretki, oružane formacije Obavještajne uprave RDB-a (Resora državne bezbjednosti) MUP-a Srbije na ratnim zadacima diljem Hrvatske i BiH.

    Tamo su stekli iskustvo i reputaciju, pa su postali i oficiri i zapovjednici. Rajo Božović, sa kodnim nazivom Kobac, komandovao je 1994-1995. jednom od taktičkih grupa u operaciji Pauk tokom neuspješnog srpskog pokušaja da osvoje bihaćko-cazinski džep. Zaštićena svjedokinja B-129, bivša sekretarica kod Željka Ražnatovića, pred Haškim sudom je tvrdila da je Božović 1995. komandovao tigrovima u operaciji Banjaluka.

    I Vasilije Mijović, kodno kršten kao Ladni, navodno je komandovao škorpionima, jednom od podružnica crvenih beretki, koja je jula 1995. u blizini Trnova (BiH), pobila šestoricu bošnjačkih zarobljenika i o tome napravila video zapis koji je prije par godina emitovan na TV.

    Kobac i Ladni su od 1998. u MUP-u Crne Gore godinama imali zapažene uloge. Za visoke plate, možda i druge beneficije, trenirali su policajce u kampovima širom Crne Gore za mogući sukob sa Vojskom Jugoslavije. Kobac je za razliku od Ladnog bio „čist”, odnosno, nije imao problema sa zakonom.

    No, to nije sve. Radojicu Raju Božovića spominjao je i Jutarnji list u priči o istrazi ubistva Ive Pukanića. Naime mediji su tada potencirali iskaz zaštićenog svjedoka Dušana Dada Ercega koji je 26. aprila predao sudskom vijeću u Zagrebu fotografiju osobe koju je vidio da je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici posjetila Roberta Matanića (inače osuđenog za ubistvo Ive Pukanića op.a.). Kako tvrdi zagrebački Jutarnji list na fotografiji je Radojica Rajo Božović, bivši predsjednik Fudbalskog kluba Zeta iz Golubovaca.

    „Fotografiju ove osobe sam dobio prije mjesec dana od jednog zatvorenika iz Sremske Mitrovice. Ne mogu da kažem o kom zatvoreniku je riječ da ne bi bio izboden. Ja sam osobu, koja je bila u posjeti Mataniću, znao pod nadimkom Kardinal. Tek kada sam vidio fotografiju Slobodana Đurovića, shvatio sam da to nije ista osoba. Matanića je posjetio elegantan, visok, korpulentni muškarac koji drži do sebe”, rekao je Erceg koji je sa Robertom Matanićem bio u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

    Srpski dnevni list Blic tada nije mogao da od Radojice Raja Božovića dobije potvrdu ili demanti tvrdnje zaštićenog svjedoka Dušana Ercega.

    Monitor je 6. novembra 2009, u tekstu Hrvatsko tužilaštvo istražuje prošlost ubice Iva Pukanića: Kobac u JSO obučavao atentatora? prenio izjavu Božovića na temu snimka na kojem je navodno u društvu sa Robertom Matanićem, Sretenom Jocićem, navodno Branislavom Mićunovićem, možda i Slobodanom Đurovićem.

    ,,Ne demantujem ništa, niti imam bilo kakav komentar. Ukoliko imaju snimak, neka ga pokažu. Ja imam prijatelje i njih se ne odričem”, kazao je Božović.

    On je za Monitor rekao da se “piše svašta”, ali nije porekao da ima neimenovane prijatelje ,,čak i među Hrvatima”, iz redova onih sa kojima se, kao pukovnik srpskih ,,Crvenih beretki”, sa kodnim imenom Kobac, borio 1990-ih u ratu.

    “Pa šta? Ja sam se borio protiv njih, oni su se borili protiv mene i to vrlo hrabro. Danas ih ne doživljavam kao neprijatelje”, objasnio je Božović.

    Robert Matanić je, kao veoma mlad, bio tokom rata pripadnik specijalnih postrojbi Hrvatske vojske.

    Like

  2. Baš bi volio da znam: Ima li iko u sadašnjoj vlasti, opoziciji i medju srpskim milionerima a da nije bio u poslovnoj vezi sa Arkanom?

    Like

  3. komentar sa Facebooka Bojan Prokic

    Beograd — Drugo opstinsko javno tuzilastvo u Beogradu podiglo je optuznicu protiv bivseg gradskog sekretara za socijalnu i decju zastitu Stane Bozovic zbog krivicnog dela zloupotrebe sluzbenog polozaja.

    Optuznica je podignuta i protiv bivseg direktora preduzeca “Centro-proizvodnja koop” Laze Kukobrata zbog krivicnog dela zloupotrebe sluzbenog polozaja, navodi se u saopstenju tog tuzilastva. Kukobrat je osumnjicen da je u periodu od 3. do 26. aprila 1999. godine pribavio protivpravnu

    imovinsku korist u iznosu od oko 610 000 dinara. Stana Bozovic je optuzena da je sa umisljajem podstrekivala Kukobrata da potpise ugovore o asignaciji i da se odrekne dela dohotka svog preduzeca u iznosu od oko 10 odsto.

    http://www.vesti.rs/Vesti/OPTUZNICA-PROTIV-STANE-BOZOVIC.html

    Like

  4. Ovaj rajo koji se pominje u biografiji, nije radijica rajo božović kobac.

    Like

Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.