Ljiljana Kaspar: Mediji u Srbiji nemaju svetlu budućnost.

Standard

Ipak najteže je, kaže za naš program Ljiljana Jokić Kaspar, kolumnistkinja E-novina, jednog od retkih ovdašnjih nezavisnih medija, istrpeti finansijske nedaće izazvane terorom reklamnih agencija bliskih državi.

“Ne možemo sami da se izdržavamo jer ne možemo da dobijemo reklame. To nam je apsolutno uskraćeno. Zna se ko radi marketing u Srbiji, vlada našeg predsednika. Nama je sve zabranjeno, zbog čega imamo jedino privatne oglase. Čak nam je nekoliko puta rečeno, kada smo pitali neke ljude zašto nam ne daju da nešto reklamiramo, da ne mogu to da učine jer im je zabranjeno. Jednostavno ne žele da nam proslede neki oglas velike firme, javnih preduzeća, ili na primer kompanije u vlasništvu tajkuna bliskog vlasti. To je ustvari najgori pritisak, kada te puste da ’umreš’. Jednostavno nam ne daju da radimo. Za sada se još držimo, ali šta će dalje biti stvarno ne znam“, kaže Ljiljana Jokić Kaspar.

U najgoroj poziciji su mediji u malim sredinama gde zbog političkog i finansijskog uticaja praktično i nema slobodnog informisanja, pa su u lokalnim sredinama privatni vlasnici sve češće prinudjeni da zatvore  njihove televizijske i radio stanice.

Kada se u obzir uzme da su deo vlasti danas i oni koji su vladali devedesetih, zaključuje Ljiljana Kaspar, mediji u Srbiji nemaju svetlu budućnost.

“Ne vidim izlaz sve dok je ova konstelacija vlasti. Mada se plašim da može da bude i gore. Ne mogu jedni isti ljudi koji su ti juče ’zavrtali uši’ sutra da se promene i da prestanu to da ti rade”, zaključuje Ljiljana Kaspar.

Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.