Pogledajte cjelovitu i šokantnu oporuku teroriste Mevlida Jašarevića

Standard

Povodom nekih sigurnosnih dilema nakon terorističkog napada na Američku ambasadu u Sarajevu, 28. oktobra prošle godine, o tome je li srbijanski terorista Mevlid Jašarević djelovao sam ili je dio organizirane terorističke grupe, istraživački tim “Dnevnog avaza” došao je u posjed kompletne videooporuke snimljene uoči napada.

Federalna televizija nešto ranije je objavila dio Jašarevićeve oporuke, i to samo četrdesetak sekundi, ali “Dnevni avaz” došao je u posjed kompletne oporuke, koja traje sedam minuta i sedam sekundi, a u kojoj su iznesene zastrašujuće i svjetskoj javnosti nepoznate prijetnje!

Organizirana grupa 

Osim otvorenih prijetnji Amerikancima, koji su i bili meta njegovog napada, Jašarević je objavio svojevrsni rat Njemačkoj prijeteći da će teroristi “zatrovati hranu i vodu” u toj državi, a sve zbog učešća njemačkih vojnika u mirovnoj misiji u Afganistanu. Ovaj snimak je u posjedu i Tužilaštva BiH te su, prema svemu sudeći, njemačke vlasti odavno upoznate s prijetnjama.

No, šokantna je činjenica da, prema sadržaju njegovih poruka u kojima pokazuje znakove duboke indoktriniranosti i fanatične zaluđenosti, Jašarević najavljuje brutalne terorističke napade i nakon svoje “misije”, što upućuje na to da je on dio organizirane grupe!

  • Znajte, ako ne povučete za mjesec dana svoju vojsku iz Afganistana i ne povučete se iz borbe protiv islama i muslimana, stići će vas trovanje vaše hrane i vode, čak i vaše paščadi. Vi ste ustali u rat protiv muslimana. A sad će muslimani, da dođu s ratom u vašim kućama – zlokobno prijeti terorista Jašarević.

Podsjećamo, on se već nekoliko mjeseci nalazi u pritvoru Suda BiH, čekajući podizanje optužnice, koja se očekuje narednih nekoliko dana.

Puno posla

No, Jašarevićeva videooporuka, ako se analizira njen sadržaj, upućuje na to da će vjerovatno biti još posla za istražne organe ne samo BiH.

  • Ja ne trebam nikakvo objašnjenje da dajem što napadam Amerikance. Oni su stali u borbu protiv islama i muslimana na cijelom svijetu. Ubijaju muslimane, siluju njihove žene, odvode i staro i mlado, hapsu, radu šta hoće – na samom početku oporuke kaže Jašarević sjedeći samo u prostoriji s dvije automatske puške naslonjene na zid.

Trenutak kada specijalci SIPA-e prilaze ranjenom Jašareviću

Obrazlažući svoj teroristički udar, Jašarević iznosti nebulozne tvrdnje o tome da “Amerikanci pripremaju s Hrvatima i Srbima novi pokolj nad muslimanima”.

  • Oni pripremaju pokolj nad muslimanima Bosne, Sandžaka, Crne Gore, Kosova, Albanije i Makedonije. Od Makedonije pa nagore – tvrdi Jašarević.

Potom, očito instruiran, kaže: “Odlučio sam se da ovo uradim na svoju ruku”, i dodaje da ga “od insana (ljudi, op. a.) skoro niko nije podržao”.

  • Kad spomeneš muslimanima Bosne da se treba boriti protiv Allahovih neprijatelja, onda dobijaš samo ukor. Govore mi da nije vrijeme, da smo slabi i ne znam ja što još dalje – poručuje Jašarević.

Potom se terorista okreće novim prijetnjama.

  • Još jedna stvar. Amerika ima svoje saveznike. Jedan od tih saveznika je Njemačka, koja je otvoreno napala Afganistan. Stala je s Amerikancima protiv muslimana Afganistana. Šta su muslimani Afganistana uradili Nijemcima? Đe je tu sad ljudska prava. Nego je to mržnja protiv islama, koju oni pokušavaju da sakriju.

Objavljujem Njemačkoj novi rat. Nije novi rat, nego novu vrstu rata, pošto vi ste već u ratu. Vi ste ušli u rat protiv muslimana u Afganistanu. I sad će taj rat, u kojem ste vi otišli daleko, doći vašim kućama, stići će trovanje vaše hrane, trovanje vaše vode, trovanje vaših paščadi, koje puno puta više volite nego djecu svoju – prijeti Jašarević.

Tekfir-ideologija

Nastavak oporuke potvrdio je informacije koje je “Avaz” ekskluzivno objavio nakon napada na Američki ambasadu. Jašarević, naime, kao pripadnik tekfir-ideologije, sve muslimane koji ne misle kao on naziva “nevjernicima i neprijateljima”.

Jašarević u oporuci, obraćajući se svojoj majci, najavljuje da će tokom napada na Ambasadu SAD-a “vjerovatno stradati i muslimani” iz BiH koje, ustvari, on ne smatra pravim muslimanima. Tražeći halal od majke zbog toga što često nije bio dobar prema njoj, Jašarević najavljuje:

  • Samo još nešto, majko moja, nemoj da te tuga uhvati ako čuješ da je tvoj sin možda ubio nekog takozvanog muslimana koji je radio za Amerikance, branio Američku ambasadu. Onaj ko stane s nevjernicima boreći se protiv islama, braneći njih, on je nevjernik, makar klanjao, postio i išao na hadž. On je nevjernik pošto se on bori protiv onoga koji mu je naredio da se bori za njega. O muslimani ovih prostora, vidjet ćete da će puno vaših komšija i puno vaših prijatelja za šaku para vas prodati i otići Amerikancima, i stati u borbu s Amerikancima u borbi protiv islama i muslimana. Nemojte to da vas iznenadi – kazao je Jašarević.

Nije poznato kada i gdje je oporuka snimljena. Istražitelji su je, prema nezvaničnim saznanjima, pronašli prilikom pretresa lokacija u selu Gornja Maoča, odakle je Jašarević krenuo prema Sarajevu, gdje je izvršio nezapamćeni napad. Tokom trajanja snimka terorista je sam, ali u jednom trenutku čini se da se mijenja svjetlo, kao da je neko u nekoj od susjednih prostorija upalio lampu ili sijalicu. No, sve takve detalje, očekuje se, rasvijetlit će istraga koja je pri samom kraju. Barem kada je riječ o istrazi o ovom napadu, dok se ishod istrage o prijetnji novim napadima tek očekuje!

 

Hronologija napada 

28. oktobra 2011. godine u 15.35 sati Mevlid Jašarević napao Američku ambasadu u Sarajevu

Ispucao 105 metaka u zgradu Ambasade i teško ranio jednog policajca, izazivajući haos u glavnom gradu

Nakon 45 minuta divljanja u centru Sarajeva snajperom pogođen u nogu i uhapšen

Narednih dana u više akcija uhapšeni osumnjičeni saučesnici Munib Ahmetspahić, Emrah Fojnica i Dino Pečenković

 

Kriminalac, zatvorenik i terorista


Sarajevo 28. oktobra 2011. godine: Brutalan napad na Ambasadu SAD je naišao na osudu bh. javnosti

Mevlid Jašarević rođen je u Novom Pazaru, Srbija, 1988. godine. Iza sebe ima obiman policijski dosje i nekoliko oružanih incidenata.

Jašarević je, naime, još 2005. osuđen u Beču na tri godine zatvora zbog razbojništva, kada je otuđio 100.000 eura. Poslije odležane kazne protjeran je iz Austrije. Zajedno s Fatmirom Muratovićem 30. novembra 2010. priveden je u Novom Pazaru, jer je policiji bio sumnjiv tokom posjete stranih ambasadora tom gradu. Ustanovljeno je da je deset ambasadora čekao s nožem u ruci.

Jašarević je u Beču došao u prvi kontakt s radikalnom grupom okupljenom oko Nedžada Balkana, neformalnog i utjecajnog vođe ove zajednice. Upravo od ove grupe učio je tekfir-ideologiju, prema kojoj su nevjernici čak i muslimani koji ne prakticiraju islam na način na koji to čini ova grupa. Još tada je Jašarević dolazio u posjetu u Gornju Maoču na neformala okupljanja vehabija.

Granična policija BiH tokom 2010. i 2011. evidentirala je 12 ulazaka Jašarevića u BiH, najčešće u Gornju Maoču, odakle je i došao u Sarajevo na dan kada je izveo teroristički napad na Američku ambasadu. Nezvanično, u Gornjoj Maoči zajedno sa ženom i djetetom živio je posljednje dvije godine. Supruga Mirela tek prije nekoliko dana protjerana je iz BiH zbog ilegalnog boravka. Od tada se nalazi u Novom Pazaru.

Izvor: AVAZ

2 thoughts on “Pogledajte cjelovitu i šokantnu oporuku teroriste Mevlida Jašarevića

  1. …na pohod je krenuo iz Gornje Maoče, iz istog onog mjesta u koje svako malo upadnu transporteri, specijalci, inspektori… oni odu, prašina se slegne, ovi lansiraju najnoviju “zvijezdu”… ko tu koga pravi blesavim?
    jedna ortodoksna zajednica, koja ne priznaje zakone države u kojoj se nalazi, i koja predstavlja latentni izvor pizdarija, uživa nenadjebivu slobodu “rada i djelovanja”… ex pljačkaši, ucjenjivači, heroinski ovisnici i makroi (a svima je zajednički koeficijent inteligencije dvostanične amebe) bez po muke se naoružavaju, snimaju home videos u kojima imitiraju svoje bliskoistočne uzore (pokreti ruku, skupljeni prsti, mimika) i pritom nisu dovoljno “bezbjedonosno interesantni” da bi napokon bili deportovani (oni među njima koji nemaju regulisano državljanstvo – supruga ovog bolida je tek prije neki dan liferovana u Srbiju), pohapšeni (i to za najozbiljnije moguće prestupe – rušenje ustavnog poretka, poticanje na terorizam ili planiranje istoga) i šta sve ne…

    nekome, naprosto, odgovara G. Maoča “na toplom režimu”… ma, šta nekome? svima!

    Like

Komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.