Intervju: Lakić Đorović (III)

Standard

Lakić Đorović: “U Institut su svakodnevno stizali hektolitri užičke rakije koja se pila pre doručka, uz doručak, uz ručak, uz večeru, nakon večere…”
“Nakon 5. oktobra 2000, u državi je malo toga promenjeno. Istina, Vojislav Koštunica je došao na čelo SRJ, ali su na mnogim mestima – uz opravdanje da bi bilo opasno menjati ceo sistem – zadržani kadrovi iz vremena Slobodana Miloševića” – kaže potpukovnik Lakić Đorović. “Koštunica je, recimo, insistirao da general Nebojša Pavković – budući haški optuženik – ostane na mestu načelnika Generalštaba Vojske SRJ…”

DANI: Kao i da Rade Marković – kasnije osuđen na 40 godina robije – ostane šef DB-a, general Branko Krga – načelnik Obaveštajne uprave VJ…

ĐOROVIĆ: General Krga je, kao što znate, jedno vreme proveo na mestu jugoslovenskog vojnog atašea u Moskvi.

DANI: Nakon 5. oktobra, Vi ostajete u Odeljenju za pravne propise Pravne uprave VJ-a?

ĐOROVIĆ: Ostajem.

DANI: Šta ste tamo radili?

ĐOROVIĆ: Uobičajene poslove. Sve do maja 2001, kada sam, ne svojom voljom, učestvovao u nečemu o čemu naša javnost ne zna ništa, a što se u svim zakonodavstvima sveta tretira kao – veleizdaja.

DANI: U čemu ste učestvovali?

ĐOROVIĆ: U pokušaju da se, u okviru Ministarstva odbrane SRJ – u tajnosti i bez znanja zvanične Podgorice – formira predstavništvo Ministarstva odbrane Ruske Federacije, čime bi se, praktično, odbrambene snage naše zemlje u potpunosti predale u ruke Rusima. Plan je predviđao da, recimo, ruski oficiri, bez prethodnih najava i dokumenata, u našu zemlju ulaze kada hoće i da iz nje izlaze na isti način; u slučaju saobraćajnog udesa ili nekog vanrednog zbivanja, organi SRJ ne bi imali pravo isleđivanja, ispitivanja i preduzimanja bilo kakvih mera. U okviru istog plana predviđeno je formiranje ruske kopnene baze u Niškoj Banji, kao i pomorske baze u Boki Kotorskoj. Drugim rečima, planirano je da, po receptu Belorusije, SRJ postane ruski satelit.

Continue reading

Vladimir Jokić: I ljubismo sve osim Drugog i sebe.

Standard

SVETOSAVSKA JUHAHAHA

Srbljam poslanica

Vazljubljena braćo Srbi i sestre Srpkinje, jebiga. Ne da nam se pa to ti je. 

A dato nam je da se gordošću uznosimo među plemenima svim: zlatnom viljuškom kusasmo kad Drugi ne imaše što kusati, najstarije tarabe podigosmo kad Drugi tek zigurate, svakog Drugog nadvladasmo i svaki boj dobismo čak i one porazom ovenčane, na beleg svakom vazda smo kadri izaći i pokazati da smo u svemu bolji od Drugih. Zato smo tu gde jesmo.

I vazda smo bez roptanja davali Bogu Božije a caru carevo i više no što iskaše.

I pokorno kulučismo kad nam kažu da treba a vazda je trebalo.

I štovasmo ono što nam kažu i koga nam kažu vazda.

I ljubismo sve osim Drugog i sebe.

I evo nas tu gde jesmo.

Zaista, zaista vam kažem: nema plemena pod kapom nebeskom kao mi što smo, a to što niko neće s nama za trpezu na njihovu sramotu je i žalost.

Vazljubljena braćo Srbi i sestre Srpkinje, šta zakon? Zakon je da umnoži greh. A oni Drugi koji se vladaju po slovu zakona i duhu njegovu nisu od naših koji smo prvi.

Pravda je ono što nam potrebuje a ne zakon, a pravda je na našoj strani vavjekov.

A mudrost naša je u bisagama roda našega, a ta mudrost naukuje: živimo blagotočivo u rodu našemu i za rod naš. Jer, rašta kao Drugi tegobne misli na pleća svoja primati kad mudrost otaca naših u nama je.

Bojte se, braćo moja svetosavska i sestre, bojte se misli i saznanja grešnih i sanja neblagodatnih i sablazni svake i Drugog pa će naše biti carstvo nebesko. S carem Lazom.

Zaista, zaista vam kažem: nema nama Bože pomozi, jer rod naš je blagosloven. I to ne svako ponaosob, ne jedan po jedan, no svi kao jedan.

Eto, vazljubljena braćo Srbi i sestre Srpkinje, ja toliko. A vi vidite šta ćete.

Šta ćete sa Vakcinama i Satelitom i Kostolcem i Nacionalnom štedionicom i Cecom i Putarinom i Novostima i Švedskim vozovima i Veterinarskim zavodom i Aerodromom i Kurirom i Koferčetom.

Ali lako ćemo i sa tim i sa Kumanovskim vojno-tehničkim sporazumom i sa Statusom i sa Reformama dok je nama Noleta.

Od mene vama samo ovaj duhovni dar i uteha u danima što dolaze. Svima vama: i mudrima i nerazumnima, i smernima i Dačiću, i blagotočivima i oholima, i pravednima i sagrešivšima.

Pitate me zašto vam šaljem ovu Poslanicu? Vazljubljena braćo Srbi i sestre Srpkinje, pišem vam ovo zato što zajedno s vama hodim tamo kuda smo se zaputili. Zato što sam Naš.

Dnevni list Danas | Jokić | SVETOSAVSKA JUHAHAHA.

Smrtni nalog za demokratiju

Standard

Utjecajni francuski intelektualac i ekonomist Jacques Attali pozvao je na otvoreno protivljenje međunarodnom ‘antipiratskom’ sporazumu ACTA, koji je prema njegovom mišljenju opasna krinka za razvoj sveopćeg nadziranja potrošača i građana, gdje države postaju pomoćna policija u službi korporacija.

Dok se u europskim političkim krugovima nastavlja borba za nestajuće ostatke moći ususret sve moćnijim tržištima, jedina institucija EU koja još može utjecati na stvarnost, Središnja banka, nije pod kontrolom nijedne demokratske institucije zbog nepostojanja federalne vlade eurozone.

Općenitije, tržišta širom svijeta postupno uvode i samostalno nadziru institucije nužne za poštivanje jedinog prava koje im je važno: prava vlasništva.

Tako se u financijskom i komercijalnom svijetu pojavljuju mnoga čuvarska tijela, koja isprva od nacionalnih parlamenata dobivaju povlašten tretman prije nego što im oduzmu autonomiju jer su transnacionalna, i za koja su državne vlasti tek instrumenti na njihovu raspolaganju. Continue reading