Je li Nebojša Glogovac Aleju Velikana zasluzio glumom, ili negiranjem genocida i humaniziranjem Ratka Mladica

Slikovni rezultat za jelena milic slike

 Ne mogu se složiti s njegovom odvratnom ocjenom o navlačenju broja mrtvih u Srebrenici za 6.000 mrtvih da bi se pokazalo da je bio genocid. Takvo negiranje genocida i te insinuacije na laganje o broju žrtava, negiraju svu ostalu pomirljivost.

Drugo, njegovo višegodišnje poznato glorificiranje četničkog komandanta Draže Mihailovića. Da se razumijemo, nikada ne bih riječ rekla da neko glumi Adolfa Hitlera, to je suština glume, ili advokature, ljekarskog pozva… To što je glumio đenerala Dražu, ne znam da Vam kažem je li dobro ili loše, jer sam prestala da gledam čak i regionalnu produkciju. Ali, postoji serija njegovih izjava u kojima   Glogovac veliča Dražu, romantizuje ga i ostalo. Ja pripadam školi hitorijskog mišljenja koja smatra da je Četnički pokret Draže Mihailovića bio jedna zločinačka kolaboratorska organizacija. Ono što je mene dotuklo jučer i danas jeste da vi u Srbiji ne možete kazati da je to zlo od Drže Mihailovića i njegovih četnika 1943. u Vraniću pobilo 70 Srba, među kojima je bilo i djece! To je jedan od najvećih zločina u Srbiji”, kazala je Milić.

Potom sam se osvrnula na tekst u Danasu u kojem su oni napisali da je Glogovac bio jedan od jarbola umjetnosti i etike.

“Ja sam samo napisala ETIKA i stavila znak pitanja. Prema mom mišljenju, etika ne može imati veze s čovjekom koji kaže da se nateže broj za 6.000 ubijenih u Srebrenici i koji može da hvali Mihailovića.

Radiosarajevo.ba

Advertisements