Bariton Jevgenij Nikitin odustao je od nastupa na otvaranju festivala u Bajrojtu jer su nemački mediji otkrili da ima istetoviranu svastiku.

Ruski bariton koji je trebalo da peva glavnu ulogu u operi “Holanđanin lutalica” Riharda Vagnera na otvaranju festivala u nemačkom gradu Bajrojt odustao je od nastupa nakon što je otkriveno da je nekada na telu imao istetovirane nacističke simbole.


Jedan nemački televizijski program juče je emitovao stari snimak na kojem se vidi kako Jevgenij Nikitin (38), nag do pojasa, svira bubnjeve u jednom rok-bendu, pri čemu se mogao videti i kukasti krst istetoviran na njegovom telu, delimično prekriven jednim drugim simbolom.

Organizatori festivala su saopštili da su Nikitinu predočili šta znače ovi simboli u kontekstu nemačke istorije i da je odluka operskog pevača u skladu sa odbacivanjem svakog oblika nacističkih ideja kojih se organizatori festivala dosledno drže.
Nacistička prošlost predstavlja osetljivo pitanje za festival u Bajrojtu, koji je osnovao Rihard Vagner 1872, a na čijem čelu se, za vreme nacističke vlasti, nalazila supruga kompozitorovog sina Zigfrida Vinifred Vagner, koja se divila Adolfu Hitleru.

Sam Hitler je bio veliki obožavalac dela Riharda Vagnera.

Prikazivanje nacističkih simbola u Nemačkoj predstavlja krivično delo.

Nikitin je objasnio da se istetovirao u mladosti, nazivajući to “velikom greškom” i ističući da nije bio svestan koliku će ti simboli izazvati pometnju i bol, posebno u Bajrojtu i u kontekstu istorije festivala.

Zasad nije poznato ko će zameniti ruskog baritona na otvaranju festivala u sredu.

(Tanjug)

National Socialist and Neo-Nazi Flags (Germany)

All-Germanic Heathens’ Front (AHF)
Allgermanische Heidnische Front

[All-Germanic Heathens' Front (Germany)]

Image by A.H., 29 Oct 1999

I do not know very much about the AHF. They appear to combine the usual elements of political nationalism and cultural racism

German Heathens’ Front (German variant)
Deutsche Heidnische Front

[German Heathens' Front (Germany)]

Image by A.H., 29 Oct 1999

This variant is also used by the German branch of the Allgermanische Heidnische Front. The central image is the Eye of Wotan (Woden, Odin, etc.). Like the AHF, this flag also uses the algiz rune, in this case both upright and reversed.

povezano

Neonazi flags in Russia

Advertisements